Scholen

Kaasmaken in grootmoederstijd

34907630In ons museum nemen de boerenknecht en het melkmeisje je mee  naar grootmoederstijd, en vertellen hoe de tsiis (de kaas) vroeger gemaakt werd. Het was best zwaar werk, daarom kunnen ze wel hulp gebruiken! Dus stroop je mouwen op, doe je klompen aan, en kom naar “It Tsiispakhús”!

Gekleed als boer, boerin of melkmeisje leer je hoe je een koe melkt, ervaar je hoe een echte melkmachine voelt en mag je je zelf gemolken melk zeven. Als de kaas klaar is, helpen de boerenknecht en het melkmeisje jullie om met een grote weegschaal de kaas te wegen.

Aan de hand van leuke en afwisselende activiteiten, opdrachten en verhalen leert iedereen het proces van kaasmaken, van het melken van de koe tot het wegen van de kazen. Ook vertellen we over andere zuivelproducten zoals melk, boter en chocoladevla.

Bijzonderheden:

34907653Graag een actieve ouder of leerkracht meenemen per 5 leerlingen. Er is materiaal beschikbaar om het bezoek op school voor te bereiden. De activiteit duurt ongeveer 1 uur, de groepsgrootte is maximaal 30 leerlingen, is voor groep 5 t/m 8 en kost € 2,- per leerling. De activiteit is ontwikkeld met budget van de KEK. Het is één van de activiteiten waarmee de kwaliteit van de cultuureducatie in de klas wordt versterkt.

Afgelopen periode januari t/m maart 2017 hebben al 7 basisscholen met diverse groepen leerlingen aan dit schoolprogramma deelgenomen

Inschrijven kan via http://www.akte2.nl/netwerken/

Een filmpje van de ontwikkeling van het erfgoed educatief programma bij It Tsiispakhús is via deze link te bekijken:

https://youtu.be/GeJGwm5h7TQ